Fullspäckat program på mateventet i Oxhallen

Matevent i Oxhallen

Fullspäckat program på mateventet i Oxhallen

Swedish / English

 

Kom och prova på framtidens mat – idag: så löd uppmaningen till mateventet i Oxhallen.

Uppskattningsvis 500 personer besökte Oxhallen under lördagen den 10 februari mellan klockan 12-18, där drygt 20 lokala matentreprenörer ställde ut och testade att sälja sina produkter.

Hela eventet var ett prototyptest av hur stads- och närodlad mat ska kunna säljas och marknadsföras. Testdagen har inte än utvärderats, men preliminärt uppfylldes Odlande Stadsbasarers mål.

 

Delprojekten “Framtidens odling idag”

Jonas Nilsson från organisationen SweHeat, som ansvarar för testbädden för nya innovationer, demonstrerade hur den kommande akvaponin, som byggs hos Scandinavian Silver Eel, fungerar. LED-belysta plantor från Spisa AB, i en odlingshylla från Grönska suger upp näring från vattnet där ål odlas. Ålen matas med fluglarver från biogasproducenten OX2. Larverna äter frukt- och grönsaksavfall som bland annat kommer från Rescued Fruit. I den verkliga storskaliga akvaponin kommer dessutom CO2 och värme från fiskodlingen att återvinnas.

Ett av testbäddföretagen är Alovivum, som leds av VD och utvecklingschefen Henrik Hedlund. Henrik med examen i teknisk fysik har doktorerat på SLU i växtodlingsteknik. Alovivum demonstrerade en av de mest avancerade odlingsteknikerna som finns – LED-belyst aeroponi. I detta fall sallad som odlas i helt kontrollerad miljö där näringsrikt vatten i ångform sprayas på växternas rötter.

Richard Fordham och Curt Gehlin från Scandinavian Silver Eel var på plats och bjöd på smakprov av sin ål, samt berättade om recirkulerande fiskodlingar på land. Överlevnadsgraden hos den odlade ålen är skyhögt högre än hos den vilt uppvuxna silverålen. Den dominerande delen av ålen som odlas sätts därför ut i svenska vattendrag.

Linda Hallberg från Ekofisk bjöd på smakprov, bland annat en delikat ceviche, av tilapiafisk odlad i Landskrona. Fiskodlingen, en storskalig cirkulerande landbaserad försöksodling drar nytta av värme från en lokal industri.

Jonna Hansson, VD för Spisa AB, deltog och demonstrerade sina kryddväxter och örter som odlas i mycket stor skala i belysta och uppvärmda växthus, bland annat i Påarp strax utanför Helsingborg.

Nils Andersson från innovationsföretaget Gaia Biomaterials AB demonstrerade flera olika plastprodukter, exempelvis bestick och tallrikar. Produkterna är komposterbara och tillverkade med förnyelsebar råvara.

Hamse Kjerstadius, Nordvästra Skånes VA-bolag, visade en kommande produkt med återvunnen näring, för växtodling. Cirkulära flöden möjliggörs av det unika fullskaliga projektet i Helsinborg H+ kallad ”tre rör ut”.

Under hela dagen rullade en presentation om Helsingborg Stads arbete och planer med H+. Kopplingen mellan ambitiös stadsutveckling och framtidens Odlande Stadsbasarer är viktig.

Även en grupp kvinnor från Stadsdelen Planteringen bjöd på Meze enligt Libanesiska recept.

 

 

 

Nadja Zaoujan, Helsingborg Stad och enheten på Planteringen

tillsammans med matlagande Stadsdelsmammor.

Curt Gehlin, nestorn på Scandinavian Silver Eel berättar om fiskodling och ål,

bjuder på smakprov och säljer lokalodlad fisk.

Meze tillagad av kvinnor från Planteringen var mycket populär.

Rikligt med örter, till exempel persilja används i Meze.

Erik Stenberg och Fredrik Holmberg från OX2 visar fluglarverna

som odlas och som matas med frukt- och grönsaksavfall.

Jonna Hansson, VD Spisa AB demonstrerar och testsäljer sina odlade örter och kryddor.

Nils Andersson från Gaia Biomaterials visar upp sina komposterbara

”plastprodukter”, tillverkade av förnyelsebara råvaror.

Linda Hallberg från Ekofisk berättar om tilapiafiskodling och bjuder på smakprov.

En enkel demonstration av en akvaponi visades upp.

Cina Widlund, eventansvarig på Oxhallen pratar med en besökare.

Cina ansvarade för hela eventet inklusive koordinering av utställare.

Hamse Kjerstadius, NSVA visar en burk med framtidens växtnäring.

Kall vattenånga som läcker ut när man lyfter på locket till Alovivums växtodlingsmodul.

Aeroponi betyder att växter, i detta fall sallad, växer med rötterna fritt i luften.

Belysning, ventilation och näringsrik vattendimma ger optimala växtförhållande.

Håkan Knutsson och Thomas Wildig, projektledare för delprojekten inom

Odlande Stadsbasarer, i Helsingborg/Landskrona och Stockholm/Högdalen

sitter och beundrar Aeroponin från Alovivum.

This content is not available in English.