Underjordisk sallad mer klimatvänlig än importerad sallad

Underjordisk sallad

Underjordisk sallad mer klimatvänlig än importerad sallad

Swedish / English 

Den underjordiska sallad som odlas i Högdalen via Vinnovaprojektet Odlande Stadsbasarer är mer klimatvänlig än den från Holland eller Spanien. Det visar en studie genomförd av Annika Carlsson-Kanyama och Rebecka Milestad från KTH.

Klimatpåverkan för Högdalen-salladen jämfördes helt enkelt med den sallad som annars köps in till Nya Rågsveds Folkets Hus caféer och catering. Den underjordiska salladen från Högdalen gav upphov till 0,36 kg växthusgasutsläpp per kilo där den största utsläppskällan är el och värme. Detta kan jämföras med sallad odlad i uppvärmt växthus i Nederländerna som ger upphov till 2,7 kg växthusgas per kilo produkt eller sallad från ett ouppvärmt växthus i Spanien som ger upphov till 0,48 kg. Vattenfotavtrycket för salladen i Högdalen är endast 4 procent av genomsnittet för sallad globalt sett.

Växthusgasutsläppen från salladen i Högdalen kan liknas vid sallad som odlas på friland i Sverige vilket ger upphov till ungefär 0,32 kg.  Men då denna inte kan odlas året om kan odlingar liknande den i Högdalen vara ett intressant alternativ. Inomhusodlingen är inte beroende av väder och vind eller av transporter för att distribution, men är däremot sårbar mot (främst) elavbrott. Vissa kretslopp är inbyggda i den befintliga odlingen (vatten, koldioxid, återanvändning av plastkrukor) men det finns flera som kan utvecklas såsom kopplingen till biokolsproduktionen i Högdalens industriområde.

KTH:s hela hållbarhetsstudie, där även ett antal studenter har medverkat, pekar också på en rad positiva sociala effekter som kan vara av stort intresse för framtida, mer holistisk stadsplanering.

Rapporten om Odlande stadsbasarer publiceras i januari 2019.

This content is not available in English.